Støtte til skolegang

Masomo støtter forældreløse børn samt børn af fattige eller handicappede forældre med deres skolegang. Det omfatter betaling af skolepenge, skoleuniformer (inklusiv sko) og de mange ting, som børnene skal medbringe i skolen.

På grund af HIV- og AIDS-epidemien er der utroligt mange forældreløse børn i Uganda. Mange af dem bliver passet af onkler og tanter, men kommer ikke i skole, fordi der ikke er råd.

Oveni betalingen for undervisning kommer indkøb af skoleuniform, kladdehæfter, toiletpapir, koste mm. – alt skal medbringes hjemmefra. Tilsammen koster det op til 1.500 kroner om året at få et barn i skole. Udgifterne afhænger af klassetrin, hvor børnene bor i Kampala og om det er en kommunal eller privatskole.

Julius har styr på alle de handicappedes børn

Kostskoler er dyrere, op til 2.500 kroner om året, men kan nogle gange være den eneste løsning, hvis for eksempel plejeforældrene vil have barnet til hjælpe med husarbejdet i stedet.

At sponsorere skolegang for et barn er den måde, de fleste donerer penge på. Nationalsproget i Uganda er engelsk, så det er muligt at skrive sammen med barnet, når det har lært at læse og skrive.

Jeg er selv ude og betale skolen, for at sikre at plejeforældrene ikke bruger pengene på andre måder. Efter hvert semester tjekker jeg børnenes karakterblad, så jeg ved, hvordan det går. Der er flere af børnene, der klarer sig rigtig flot og ligger nummer et eller to i klassen.

En af dem, 17-årige Mariam Bangi, ligger nu nummer to ud af 35. Selvom hun er dygtig, ville faren, der er meget fattig, tage hende ud af skolen, så hun kunne blive gift og skaffe nogle brudepenge til familien (brudgommen skal ifølge ugandisk tradition give brudens familie penge eller gaver, for eksempel en ko). Nu får hun betalt skolepenge, og faren har accepteret at vente.

Jeg skriver til alle sponsorerne tre gange om året og forklarer, hvordan deres sponsorbarn klarer sig i skolen.