Masomos arbejde i 2018

2018 blev endnu et godt år med en samlet sponsorstøtte på 729.440 kr. Tak for det! Jeg rejste til Uganda 9 gange for at følge med i projekterne og betale skolepenge mm. Det har været anstrengende at følge projekter tre forskellige steder (Kalangala, Masaka og Iganga), bl.a. fordi hvert besøg krævede mange timers kørsel. I det kommende år bliver antallet af nye projekter mere begrænset. Udgifter til rejser og transport rundt i Uganda betaler jeg selv.

Aktiviteterne var i korte træk:

1. 413 børn har fået betalt skolegang (inkl. uniform, frokost, bøger, skoletaske osv.).

2. 55 unge er i gang med en uddannelse – deraf 50 piger i frisørlære og 5 på en mellemuddannelse.

3. CCF-børnehjemmet i Iganga er næsten færdigbygget.

4. Undervisningslokalerne hos GoGirl Foundation i Masaka er klar til brug.

5. Enlige mødre har fået støtte til husleje.

6.  De handikappede i ”Little Denmark” får stadig støtte til fx madrasser, medicin og  udbedring af bygninger

7.  210  skoleelever på øen Kalangala støttes fortsat.

  1. Skolegang og uddannelse er det vigtigste for Masomo.

Børnene vil gerne lære,og er stolte af at være i skole.

Man ser børnene gå afsted om morgenen mens det stadig er mørkt, og de kommer hjem lige før det atter er mørkt om aftenen.

En stor del af børnene – især i Lira – kommer på kostskole, fordi der er langt mellem skolerne og ingen offentlig transport.

Det er dyrt, og forældrene kan ikke klare at betale. De prøver dog at skaffe sæbe, tandpasta og hvad skolen ellers forlanger.

I aviserne i Uganda er man begyndt at sætte spørgsmålstegn ved skolerne krav. Der tales en del om, at skolerne sælger nogle af de mange ruller toiletpapir og kopipapir som børnene skal aflevere ved hver termins begyndelse.

Masomo har personlige sponsorer til 81 af børnene. 7 betaler til undervisning generelt.

  • Hos CCF i Iganga fik 50 unge piger mulighed for at lære at ordne hår. En uddannet frisør delte pigerne i 2 hold, og underviste dem 6 måneder hver. Det betyder, at hver af dem nu kan tjene lidt, og dermed forsørge sig selv.

De 5 unge under uddannelse har været heldige at have sponsorer, som ønskede at hjælpe dem videre.

To er inden for sundhedsvæsenet, en vil gerne være lærer, en arbejde med management og den sidste med business.

Det er en stor glæde at se, at de unge, som fik uddannelse i syning, design, madlavning og på et bilværksted, alle er i arbejde.

Lønnen er 180 DKK om måneden, og de får et måltid mad  om dagen.

  • Det var en stor økonomisk mundfuld at betale for grunden og bygningerne til børnehjemmet i Iganga startet af organisationen CCF (Consider Child First)

Nu er begge sovesale, køkkenet, sygeværelset, og spisesalen klar.  Der er en mur omkring, og toiletterne er kønsopdelte.

Der er solcellestrøm samt almindelig strøm.

Sovesalene har  køjesenge, madrasser, sengetøj og tæpper.

Desværre skal man gå langt efter vand, men at bore efter vand vil koste omkring 100.000 DKK.

Myndighederne stiller meget høje krav til børnehjem og skoler. Fx skal ansatte skal have diplomuddannelse, og dermed en høj løn. Masomo betaler her for 49 børns skolegang samt medicin.

  • I Masaka samler Go Girl Foundation piger, som er ude af uddannelsessystemet. Der er blandt andet teenagermødre og piger, som er blevet gift meget unge. De lærer et håndværk som at lave kurve og at sy.

De havde ikke et sted at være, og kan nu flytte ind i de 5 nye lokaler. Også her stillede myndighederne krav. Lokalerne skulle have standartstørrelse og blev dermed noget dyrere. Masomo betaler her for 48 elevers skolegang samt medicin.

  • Gennem årene har Masomo hjulpet mange enlige mødre med at betale husleje i kortere eller længere tid.

Hvis der er flere måneders restance, kan ejeren sætte en hængelås på værelset, og familien bliver smidt ud.

Når man skal leje et værelse, forlanges 3-4 måneders husleje på forskud, og det er stort set umuligt for moderen. Derfor kan et beløb på et par måneders husleje være en stor hjælp.

  • De handikappede er dejlige mennesker at støtte. De har længe manglet madrasser. Det lykkedes den handikappede formand Julius at tage rundt i Kampala og finde madrasser i en god kvalitet. Masomo fik sponsorpenge og alle handikappede en ny madras. Som europæer skal man først komme, når forhandlingerne om prisen er afsluttet – og så betale.
  • Skolen på øen Kalangala støttes stadig, og 210 børn har fået betalt skolegang. Det er målet at nedsætte besøgene til 3-4 gange årligt, når børnene skal have bøger og det andet, som skolen forlanger. Turen er anstrengende, og vejen til færgen bliver stadig dårligere. Efter en regnbyge kan man stort set ikke komme frem.

I 2019 skal Masomo fortsat støtte børnenes skolegang, mens der af større projekter kun skal sættes ét nyt projekt i gang. Det er hjælp til en skole tæt ved Mpigi. Skolen var lukningstruet på grund af manglende faciliteter, men kan blive en dejlig skole for de 123 børn, som kommer der. Derudover ønsker de handikappede en vandtank, og en tidlige socialmedarbejder fra et børnehjem har startet et uddannelsessted og ønsker værktøj og symaskiner. Der er stadig mange, som har brug for hjælp.

Det er en stor glæde at se, at arbejdet blandt de allerfattigste hjælper. Når man bliver kontaktet af en ung, som tidligere har fået støtte til skolegang og uddannelse og som takker, fordi han/hun nu kan forsørge en familie og har fået et godt liv, giver det energi til at fortsætte. Den tak vil jeg gerne give videre til alle som støtter.

Tusind tak. Hvert beløb hjælper.

Mange hilsner

Jonna